MARK

Pierre är strandsatt sedan vårdcentralen stängt

3:46 min

Synskadade Pierre Eriksson bor 250 meter från Fritslas vårdcentral. Nu är det Kinna vårdcentral som gäller, men dit klarar han inte att ta sig.

– Förut behövde jag bara gå över gårdsplanen och korsa en väg så var jag på vårdcentralen, säger Pierre Eriksson.

Han har en grav synnedsättning som gör att han inte kan köra bil. Istället är beroende av kollektivtrafiken eller att någon kör honom dit han ska.

När Fritslas vårdcentral stängdes ner sista augusti i år listades Pierre på Kinna vårdcentral istället - en mil från där han bor. Att ta sig dit är svårt för Pierre, då det i bussresan även ingår en promenad den sista biten.

– Det känns som att det kommer bli mycket jobbigare att ta sig till vårdcentralen nu, säger Pierre Eriksson.

– Då jag har dåligt mörkerseende och är bländningskänslig är det omöjligt för mig att ta den vanliga bussen till Kinna vårdcentral nu när det blir mörkt om dagarna.

Som vi tidigare har rapporterat drogs stadsbussen "Vårdlinjen" i Kinna in av Västtrafik för bara några år sedan. Anledningen var att det enligt deras mätningar var för få som reste med bussen.

Västtrafiks förslag är att Marks kommun gör ett så kallat tillköp, vilket innebär att en busslinje sätts in och betalas av kommunen istället för Västra Götalands regionen.

Om de skulle sätta in en busslinje som tar dig ända fram till Kinna vårdcentral, skulle du använda den då?

– Ja, då skulle bussen vara ett alternativ för mig också, säger Pierre Eriksson.