Recept på blåbärsmuffins med krispig topping. Foto: Niclas Odengård/SR
Blåbärsmuffins med krispig topping. Foto: Niclas Odengård/SR
RADIOKOCKEN 11/9-15

Blåbärsmuffins med krispig topping

Radiokock Ann Hansson tipsar om maffiga blåbärsmuffins med krispig topping - matig fika som räcker långt.

15 mellanstora eller 10 stora.

Muffins:

  • 100 gr smör
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 200 gr blåbär (frysta går bra)

Smuldegstopping:

  • 75 gr kallt smör
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker

  1. Börja med muffinssmeten. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
  3. Blanda i mjölken och därefter smöret i äggsmeten.
  4. Blanda bakpulver och salt i mjölet och vänd ner blandningen i smeten.
  5. Vänd ner blåbären. Fördela smeten i formarna, fyll till ca. ¾.
  6. Nyp ihop degen till toppingen och fördela den ovanpå smeten i formarna. Grädda mitt i ugnen i ca 22 minuter - 200° för mellanstora, 190° för stora.

Servera som de är eller lyxa till det och spritsa i lite vaniljkräm uppblandad med vispad grädde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista