Arbetare i fabrik i Kanpur, Indien
1 av 4
Mannen på bilden förnicklar metallspännen. Han har inga skyddshandskar, utan doppar spännen i baden med sina bara händer. Fabrikens chef berättar att de gör metalltillbehör till 80 procent av de andra hästsportsfabrikerna i Kanpur. Foto: Sveriges Radio.
Reportrarna Matilda Eriksson-Rehnberg & Veronika Karlsson. Foto: Helena Broström/Tobias Gruhs/Sveriges Radio.
2 av 4
Reportrarna Matilda Eriksson-Rehnberg & Veronika Karlsson. Foto: Helena Broström/Tobias Gruhs/Sveriges Radio.
Arbetare i fabrik i Kanpur, Indien
3 av 4
Arbetare limmar träns. Det luktar starkt av lim. Inga munskydd. Ingen ventilation. Den här fabriken tillverkar bland annat åt Biltema. Foto: Sveriges Radio
Garveri i Kanpur, Indien
4 av 4
Här ligger kromgarvat läder, s k wet blue, i ett garveri, vars fabrik gör ett populärt träns, som säljs av bland andra Hööks. Trots att arbete med det hälsofarliga kromet kräver skyddsutrustning har inga av arbetarna vi ser på garveriet det, utan bara att de har sandaler, flip-flops eller i värsta fall inga skor alls på fötterna. Foto: Sveriges Radio

Sjuka arbetare är priset för billig hästsport

1:05 min

I P1 programmet Kaliber avslöjas idag de dåliga arbetsförhållanden som råder på indiska fabriker som tillverkar hästutrustning.

Försäljningen av prylar och utrustning till hästsport har växt på senare år. Och de svenska företagen som säljer prylarna säger också att de tar hänsyn till att det ska råda schyssta villkor i samband med produktionen - men så är det alltså inte.

Ett av företagen som inte lever upp till det de lovar är boråsföretaget Hööks.

– Det är inte enkelt att kontrollera alla våra leverantörer och deras underleverantörer. Vi har en målsättning på att bli bättre hela tiden, säger Joachim Höök vd och delägare på Hööks.

Sveriges Radios program Kaliber besökte nio olika fabriker som producerar åt Hööks hästsport, Granngården, Gekås i Ullared, Globus eller Biltema - och andra europeiska märken som säljs hos kedjorna i Sverige.

 Inte på någon av de fabriker och garverier de besökt såg de arbetare med skyddsutrustning, trots att de jobbar med farliga kemikalier. Alla fabriker har brännbart material som tygmassor, kartonger, skräp eller emballage liggandes i lokalerna. I alla fabriker såg de både fulla och tomma behållare med brandfarliga ämnen i lokalerna. Och även om vissa av de fabriker var något mer välordnade, har de alla haft brister. 

I programmet vittnar arbetare om att de blir sjuka av sina jobb. De har också pratat med miljöorganisationer och läkare, som bekräftar bristerna i fabrikerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista