FREDAGSINTERVJUN 11/9-15

Brit Stakston gillar engagemanget på nätet

5:09 min

Hon har full koll på hur kraftfullt sociala medier kan vara, inte minst i demokratiska kriser. Möt Brit Stakston - mediestrategen som får årets Sociala medierpris i Borås.

Det är Borås stad och Högskolan i Borås som ligger bakom priset och Sparbanksstiftelsen Sjuhärad finansierar det hela med 100 000 kronor i prissumma.

Nyligen skrev Brit Stakston en debattartikel i Expressen om det digitala engagemang vi sett senaste tiden med anledning av den flyktingström vi ser i Europa just nu.
Hon tycker det är lite typiskt att det ska klankas ner på privatpersoner som gör egna initiativ och insamlingar.

– Det blir lätt så. Så fort det dyker upp virala fenomen som sprider sig på nätet så kommer det ganska snabbt kritik mot det - att det ska avfärdas som ytligt, meningslöst och väldigt kortsiktigt.

– Det märkte jag av i förra veckan, och det är väldigt synd. För det man borde fokusera på att det är människor som kliver fram. Det vi har sett nu i väldigt stor utsträckning att det är de så kallat latent politiskt aktiva som tycker att nu är måttet rågat, säger hon.

Vad betyder det, latent politiskt aktiva?

– Det pågår ett väldigt intressant forskningsprojekt i Örebro universitet om det. Där man tittar på 4 000 ungdomar i åldern 13-30 år, och hur deras engagemang ser ut.  

– Det är en av de frågorna vi brottas med, att allt färre går med i föreningar och politiska partier. Då blir det här en jätteintressant studie. 

– Det finns en väldigt stor grupp som forskarna kunde se på 46 procent som är så kallat latent politiskt aktiv, som står lite stand by. De har koll på läget men som tänker att "det här fixar politikerna".

– Det tycker jag man kunde sätta in i det som hände i förra veckan när den här bilden på döde pojken Alan kom. Det blev nånting som fick alla att känna att "Näe, det är faktiskt inte säkert att politikerna fixar det här" och då agerar man, säger Brit Stakston.