FOTBOLL

Johan Wiland: Jag har fått en nystart

9:58 min

200 matcher, nio säsonger, två cupguld och ett SM-guld. I helgen ställs Malmö FF:s målvakt första gången mot Elfsborg - klubben där karriären tog fart.

När Johan Wiland lämnade IF Elfsborg 2008 gjorde han det som en av föreningens allra största målvakter genom tiderna. Efter att ha bärgat klubbens första cuptitlar någonsin och dessutom det första SM-guldet på 45 år skrev han för evigt in sig i klubbens allra finaste historia.

På lördag, efter en sex år lång proffskarriär i FC Köpenhamn, ställs han första gången mot sina forna lagkamrater.

– Det är jättekul att få träffa alla igen, säger Johan Wiland till P4 Sjuhärad. Jag är inte i Borås så ofta längre. Det är gamla kollegor som man har spelat med och gjort stora grejer med.

Wiland kom till Borås och Elfsborg från Rydboholm redan som 16-åring var med om den förvandling klubben genomgick från botten- till topplag.

– Jag lärde mig nästan allt i Elfsborg. Jag hade nio fantastiska år. Det var lite berg-och-dalbana sett till placeringar. Men just att få spela A-lagfotboll i allsvenskan och vara med fram till de byggde den nya arenan och även vinna SM-guld och se utvecklingen de gjorde med klubben.

När Malmö i somras gick igenom en målvaktskris hittade man lösningen rakt över sundet. Då satt Johan Wiland fast förankrad på en dansk avbytarbänk var valet inte svårt när de regerande svenska mästarna hörde av sig.

– Jag trivs jättebra i Malmö, säger han. Jag har fått spela fotboll igen. Det har man saknat det sista året.

Kontraktet med Malmö FF sträcker sig över 2,5 år. I höst väntar guldstrid och gruppspel i Champions league mot storheter som PSG och Real Madrid.

Även om Johan Wiland inte utesluter en återkomst till Borås arena så ligger fokus för tillfället helt på de himmelsblå.

– Jag har aldrig tyckt fotboll varit så kul som i dag. Det är otroligt vilken glädje vi har på träningarna. När jag kom så långt ner som jag gjorde ett tag är nästan allt bättre. Men att det skulle bli så här bra det trodde jag inte. Att jag skulle få uppleva ett gruppspel i Champions league igen är nästan för bra för att vara sant.