SPORT

Elfsborg tog poäng i Malmö

2:02 min

Elfsborg spelade 1-1 mot toppkonkurrenten Malmö. Kevin Stuhr Ellegaard räddade en straff och fick hjälp av ribban två gånger när laget klarade oavgjort.

Radiosportens expert Håkan Mild valde matchens lirare:
Malmö: Markus Rosenberg.
Elfsborg: Kevin Stuhr Ellegaard.

Både Malmö och Elfsborg skapade flera målchanser i en fartfylld toppmatch. MFF-målvakten Johan Wiland avvärjde ett friläge när Arber Zeneli sprang på Viktor Claessons djupledspassning. Strax efter skapade gästerna ytterligare ett kanonläge när Simon Hedlund och Viktor Prodell var framme men stöp till slut på en försvarare.

Ett par minuter senare tog Elfsborg ledningen på ett kanonskott av Adam Lundqvist. Han sköt direkt med vänstern, stolpe in.

Det hände mycket i drabbningen mellan toppkandidaterna inför 18 685 på läktarna. Markus Rosenberg blev varnad för filmning i en straffområdesduell med Anders Svensson. Lite senare hade anfallaren fritt fram men gick omkull när Niklas Gunnarsson bröt. Den här gången blev det straff. Rosenberg steg fram, sköt men Kevin Stuhr Ellegaard räddade vid vänstra stolpen. Lite åt hållet Thomas Ravelli i VM 1994.

– Det är alltid en konstig känsla att missa straff. Det känns som att man sviker laget. Men så är det när man ställer sig där, det är en utsatt position. Men i en sån här match där jag missar så mycket blir det tungt efteråt, sa Rosenberg till Radiosporten efter matchen.

– Det handlar mycket om tur. Jag är bara nöjd över att det gick min väg, sa Elfsborgs målvakt Kevin Stuhr Ellegaard om straffen.

Enoch Adu avslutade ett fint anfall när han satte 1-1 med en behärskad bredsida längs marken, stolpe in. Inte en chans för Ellegaard att ta den, däremot klarade Elfsborgsmålvakten när Rosenberg senare direktsköt från nära håll.

Mycket handlade om just Rosenberg. Under den sista halvtimmen så stod anfallaren för två (!) klockrena bicykletas. Som båda träffade ribban. Hade någon av dem suttit så hade årets mål redan varit klart.

– Det går inte att tänka på det under matchen, det är mer efter matchen som man grämer sig. Det är synd att ingen av dem går in, sa Rosenberg.

Före matchen sade tränaren Åge Hareide att det var "vinst som gällde" för att knappa in på toppen och till slut ta en av de tre Europaplatserna. Den delade poängen innebär istället att MFF med sex omgångar kvar har sju poäng upp till serieledande AIK.

– Toppstriden är väl egentligen körd nu. Jag har alltid haft känslan att vi ska ta det, och jag vet att vi har truppen till att vinna. Vi möter ett lag som är före oss i tabellen men dominerar fullständigt. Det är frustrerande, men det är så säsongen har sett ut, sa Markus Rosenberg.

Men närmast väntar Champions League, då Zlatan Ibrahimovics Paris SG tar emot Malmö i Paris.


Malmö FF-Elfsborg 1-1 (0-1) 

0-1 Adam Lundqvist (22), 1-1 Enoch Kofi Adu (52).

Varningar, Malmö FF: Kari Arnason, Markus Rosenberg. Elfsborg: Viktor Claesson, Oscar Lewicki.

Domare: Stefan Johannesson, Täby.

Publik: 18 685.

Malmö (4-4-2): Johan Wiland - Andreas Vindheim, Kari Arnason, Rasmus Bengtsson (Luis Carvalho 87), Yoshimar Yotun - Vladimir Rodic (Magnus Wolff Eikrem 63), Enoch Adu, Oscar Lewiciki, Jo Inge Berget (Guillermo Molins 77) - Markus Rosenberg, Nikola Djuric.

Elfsborg (4-2-3-1): Kevin Sthur Ellegard - Niklas Gunnarsson, Sebastian Holmén, Anders Svensson, Adam Lundqvist - Marcus Rhodén, Henning Hauger - Simon Hedlund, Viktor Claesson, Arber Zeneli (Per Frick 85) - Viktor Prodell (Simon Lundevall 72).