SJUHÄRAD

Namn ska rädda svenska mjölkbönder

1:28 min

Priset på en liter mjölk är för lågt tycker svenska mjölkbönder. LRF har därför startat en namninsamling som ska lämnas till regeringen den 21 september.

Vi har tidigare rapporterat om att svenska mjölkbönder har svårt att få ekonomin att gå ihop. Kostnaden för att ta fram en liter mjölk är idag högre än den ersättning bönderna får. Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) har därför startat en namninsamling med namnet Mjölkuppropet.

– Vi hoppas att namninsamlingen ska göra att mjölkbönderna får bättre betalt så att de kan klara sig, säger Lotta Lidberg, skogsbonde från Fristad som hjälper LRF att samla in namn i Sjuhäradsområdet.

Enligt LRF läggs fem mjölkgårdar ner varje vecka, trots att många är villiga att betala lite extra för svensk mjölk. Louise Johanssons mamma är mjölkbonde och hon tycker att det borde vara självklart att bönderna ska få betalt för det arbete de lägger ner.

– Jag tror att många har glömt bort att bonde är ett arbete. Man arbetar varje dag, inte bara måndag till fredag åtta till fyra, utan varje dag hela dagen. Bönderna behöver vår hjälp.

Namninsamlingen lämnas över till regeringen den 21 september.