BORÅS

Resan till Mongoliet skjuts upp en vecka

1:26 min

Brandbilen som ska skänkas till en lokal brandstation i Mongoliet blir försenad. Bilen måste vara i toppskick innan den ger sig ut på den 1800 mil långa resan.

Försenade visum och byte av bland annat fjädring gör att resan till Mongoliet skjuts upp en vecka. Tanken från början var att brandbilen som skänks av Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund skulle börjat rulla redan idag.

– Vi kan ju inte lämna en bil i Mongoliet som startar med en dålig fjädring, säger Sten Björkman från vagnshistoriska museet i Fristad som är en av dem som ska köra brandbilen från Borås till Mongoliet.

Annars är allt färdigt för den 1800 mil långa resan som går genom 19 länder. En resa som för många kan vara svår att förbereda sig på fysiskt och mentalt.

– Jag kan inte säga att vi har förberett oss mentalt på något sätt, utan vi tar det som det kommer och försöker vara förutseende, säger Sten Björkman.

– Det kan ju hända så otroligt mycket på en så lång resa.

Är det något som behövs nu innan avresan på söndag?

– Det mesta är på plats idag, men vi behöver fortfarande pengar till diesel. Det går ju åt en och annan liter, säger Sten Björkman.