TRAFIK

Nu är 27:an öppen, förbi Borås

1:46 min

Efter ett par decenniers diskuterande och planerande står den klar - riksväg 27 runt södra Borås. I eftermiddag klipptes bandet och trafiken började rulla.

Från och med idag går riksväg 27 sydväst om Borås mellan Viaredsmotet och Kråkered. Vägsträckan gör att alla som reser mellan Göteborg och Tranemo/Växjö inte längre behöver passera genom staden.

Den 6,2 km långa vägsträckan har tagit två år att bygga, kostat cirka 300 miljoner och ska innebära en rejäl minskning av tung trafik i centrala Borås.

En av de som var på plats under invigningen var kommunalrådet Ulf Olsson (S).

– Vägen är efterlängtad, säger han. Nu kommer vi dels få att snabbare transport från stora delar av Borås och Sjuhärad ner till Göteborg. Dels kan vi avlasta tung trafik och sen får vi nya möjligheter till ny industrimark och mark för bostadbygge inom kommunen.

Den nya vägen är utrustad med viltpassager för alltifrån små djur som hasselmus, till skogens största invånare älgen som fått en egen tunnel.

Invigningsceremonin hölls i höjd med ridhuset på Gässlösa. Då fanns bland andra regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson på plats med företrädare från Trafikverket och Borås stad.