Från division 1 till Champions league

5:20 min

Han började året mot Husqvarna FF och avslutar mot Real Madrid. Efter flytten till Malmö FF är Skenesonen och målvakten Fredrik Andersson endast en frilägesutvisning från spel på fotbollens största scen.

Tidigare i somras när Malmö FF:s målvakt Robin Olsen lämnade klubben hittade laget sin ersättare i den förre elfsborgaren Johan Wiland. Men eftersom även klubbens andremålvakt Zlatan Azinovic råkade ut för en långtidskada behöver man en back up till sin förstemålvakt. Lösningen fann man i Göteborg och Örgryte. Skenesonen Fredrik Andersson hade under sina fyra år i klubben lyckats spela till sig en ordinarie plats i idrottssällskapet och flera klubbar var och ryckte i 26-åringen. Men Örgryte hade konsekvent nekat alla bud. Tills de regerande mästarna kom.

– Jag är glad att Öis tackade nej till de andra buden, säger Fredrik Andersson. Att få göra resan här otroligt. Det är få förfunnat att få ta steget från division 1 till Champions league.

Flytten från Örgryte till Malmö gick fort. Fredrik blev heltidsproffs och slapp jobba halvtid och inom loppet av några dagar hade Malmö en förstemålvakt från Viskafors och en andremålvakt från Skene.

– Det var skönt att ha lite övertag på målvaktstränaren som är en riktig Skånepåg och har en ganska bra dialekt. Johan Wiland förstår ju i alla fall jag säger och man blir inte pikad för sin dialekt.

Fredrik Andersson inledde säsongen 2015 hemma mot Husqvarna. I kväll sitter han på bänken på Parc de princes och är endast en frilägesutvisning eller skada på förstemålvakten Johan Wiland från att ställas mot Edinson Cavani, Thiago Silva och Zlatan Ibrahimovic i Paris Saint-Germain.

– Jag är inte så himla nervös över att det ska hända någonting med Johan, säger Fredik. Det är fotboll och det är någonting man hållit på med länge. Man är ändå hitvärvad för att man är en målvakt man tror då.

Året avslutas med bortamatch på Estadio Santiago Berabeu mot stjärnspäckade Real Madrid och även om Fredrik Andersson inte vill önska någon olycka för egen vinning så snurrar ändå tänkbara scenarior i huvudet.

– Får man drömma så leder vi med 1-0. Wiland blir frilägesutvisad och jag räddar straffen från Ronaldo och vi går vidare till åttondelsfinal.