Brunstigt vilt gör vägarna osäkra

1:03 min

Räddningstjänsten har den senaste tiden haft flertalet utryckningar, där trafikanter kolliderat med älg. Och under oktober, november och december ökar riskerna för vilt på vägen.


Att det skett en ökning av antalet vilttrafikolyckor är något som Bo Erik Persson, jägare i Äspered, märkt av. Han anlitas av Räddningstjänsten för att ta hand om skadade eller döda djur på vägarna.

– Ja, det är mycket nu. Vi har haft en period från början i augusti som det har varit brunst för rådjur, då har det varit ett väldigt tryck på råbock. Och i dagarna träder brunst för älgen igång, och i början av på oktober börjar älgjakten, så då blir det mycket rörelse.

Nu vill Räddningstjänsten i Södra Älvsborg göra trafikanter uppmärksamma på att risken för kollision med vilt är högre än under resten av året. Och oktober, november och december är de månader då flest viltolyckor inträffar. Och ofta sker de mörkret. Men det gäller inte brunstiga älgar.

– Nej, när det gäller brunsten är inget säkert, vare sig för väg 40, 41 eller 27:an. Nät är ingenting för en älgtjur i brunsten. Och älgarna kan uppträda på vägarna när som helst på dygnet.