BORÅS

Ökad stöldrisk - Handelsbanken slutar med bankfack

1:43 min

När Handelsbanken slår samman och flyttar sina två kontor i Borås drar man in bankfacken. Istället erbjuds kunderna köpa kassaskåp att ha hemma.

P4 Sjuhärad berättade i somras att Handelsbanken vid årsskiftet flyttar från sina anrika lokaler vid stora torget i Borås till Pulsen. Även det kontor som ligger på Hulta flyttar. De båda kontoren slås samman och ska bilda Handelsbanken Borås City.

Det är i samband med denna flytt som banken gör sig av med sina bankfack. Nu erbjuder man istället kunderna att köpa kassaskåp, till förmånligt pris, att ha hemma.

Joakim Antonsson är kontorchef på Handelsbanken i Borås.

– Vi har sett en minskad efterfrågan under flera års tid. Vi har förståelse för att en del kunder har behov av ett säkerhetsskåp som kan bultas fast i golvet, säger han.

Enligt honom finns det kunder till bankfacken i alla åldrar men tror att den äldre skaran är överrepreseterad.

Anders Larsson är analytiker och utredare på polisens Cirkagrupp i Vårgårda och utreder brott mot personer över 65 år. Han menar att det inte är en bra idé att ha värdefulla föremål i hemmet. Ofta är det också äldre som drabbas av stölder i hemmet.

– Äldre är tacksamma offer och många äldre har tyvärr kontanter och smycken hemma. När vi föreläser för äldre så rekommenderar vi aldrig att de ska ha värdefulla föremål i bostaden, säger han.

Joakim Antonsson på Handelsbanken menar att man erbjuder kassaskåpen till rabatterat pris av omtanke till kunderna.

– Det är av omtanke för kunden som vi har skickat med en möjlighet att införskaffa ett säkerhetsskåp. Då har man också tillgängligheten till sina värdesaker, säger han.