FIRETRUCK TO MONGOLIA

Brandbil till Mongoliet - nu börjar äventyret

12 min

På söndag startar Per och Sten brandbilen i Borås. Den ska skänkas till Mongoliet, och de ska köra den dit - 1 800 mil längs Sidenvägen.

Följ resan med P4 Sjuhärad: veckorapporter via satellit varje fredagsmorgon. Via "Tidslinjen" kan du följa äventyret.

Allt började med att Sten Björkman från Fristad och brandmannen Per Rosén hade en gammal idé om att delta i det engelska rallyt "Mongol rally". Det är ett race från Europa till Mongoliet där bilen sedan skänks till landet. 

När sedan Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, SERF fick en 27 år gammal Volvobrandbil över föll allt på plats - "vi kör den till Mongoliet och skänker den till en brandkår där".

– Ja, det har varit ett relativt fattigt land, även om det är en väldig positiv utveckling just nu. Det gör att de har inte haft resurser till att skaffa räddningsfordon överhuvudtaget, sa Sten Björkman i en intervju i augusti i år.

Tanken är även att stödja ett barnhem man har kontakt med i Mongoliet. Allt överskott från sponsorer, bidrag via projektets hemsida och diverse saker som finns packade i bilen går dit.

På söndag går starten för det unika initiativet "Fire truck to Mongolia", och nu väntar 1 800 mil genom 19 länder längs sidenvägen - den antika handelsvägen mellan Europa och Kina.
Går allt som det ska är Per och Sten framme i november.

Var fredagsmorgon rapporterar Per och Sten i P4 Sjuhärad hur veckan varit. Det blir även bilder och filmer från äventyret.