Recept på pepparbakad fläskfilé med pepprig lingonsås. Foto: Niclas Odengård/SR
Foto: Niclas Odengård/SR
RADIOKOCKEN 18/9-15

Pepparbakad fläskfilé med lingonsås

Det blir kött och potatis idag när radiokock Göran Nilsson tipsar om mysig helgmat - pepparbakad fläskfilé med pepprig lingonsås.

4 personer 


Köttet:

  • 600 gram fläskfilé
  • 2 msk thailändsk oystersås
  • 1 msk sambal oelek
  • 1 msk sesamfrön
  • 2 kr grovmalen svartpeppar
  • Smör

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda oystersås, sambal oelek och sesamfrön.
  3. Bryn fläskfilén i smör runt om och lägg på en ugnsfast form, pensla köttet med såsblandningen runt om och strö på svartpepparn.
  4. Stek fläskfilén klar i ugnen i ca 20 minuter eller till fläskfilén har en innetemperatur på 62 grader (använd en termometer)
  5. Linda in fläskfilén i folie och låt vila i 5 minuter innan servering.
  6. Skär upp fläskfilén i 8 stubbar

Pepprig lingonsås: 

  • 1.5 dl lingon
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1.5 Tsk grovmalen svartpeppar
  • 3 dl kalvfond ( blanda koncentrerad kalvfond på flaska med vatten)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk socker
  • Salt 

  1. Smörfräs lingon, lök och svartpeppar hastigt i en kastrull.
  2. Tillsätt kalvfond och koka ner till ca hälften återstår.
  3. Häll på grädden och koka till lagom tjock konsistens.
  4. Sila över såsen i en annan kastrull, blanda ner socker och smaka av med salt. 

Servera fläskfilén med nykokta grönsaker och ugnsstekt potatis eller potatistopp. 

Här hittar du hundratals andra recept: fisk, efterrätter, bakning, vegetariskt och mycket mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista