Varje onsdag bjuder kommunen på fika på Glasets Hus i Limmared - en möjlighet för nyanlända att träffa ortsbor. Foto: Markus Alfredsson
Varje onsdag bjuder kommunen på fika på Glasets Hus i Limmared - en möjlighet för nyanlända att träffa ortsbor. Foto: Markus Alfredsson

Tranemo vill få flyktingar att leva på landet

1:43 min

Tranemo kommun tar emot fler flyktingar – och vill få dem att stanna kvar i kommunen.

Kommunen har fått 3,5 miljoner från Länsstyrelsen för att driva ett projekt där flyktinginvandring ses som en möjlighet till landsbygdsutveckling. Ingela Carlsson är projektledare för satsningen.

– Läget är extremt i världen. Vi behöver ta emot fler flyktingar. Vi vill ta emot fler flyktingar. Och vi behöver samtidigt folk till våra jobb, säger Ingela Carlsson, som är projektledare för satsningen.

– Vi ser vikande befolkningssiffror. Vi vill ha kvar vår infrastruktur och våra affärer, vi vill ha utökade busskommunikationer. Det finns ett win-win i det här.

Tranemo kommun dras med samma problem som många andra småkommuner: Människor flyttar till större orter, affärer och skolor läggs ner, busslinjer dras in och kvalificerad arbetskraft försvinner. Och därför är inte flyktingmottagande ett problem, enligt Ingela Carlsson, utan en möjlighet.

– Det handlar helt enkelt om att överleva. Man måste se alla nyanlända som en tillgång. De som kommer hit från Syrien, de vi lärt känna personligen, de är läkare, adjunkter i matte, NO och teknik, tandläkare – precis de yrken som vi saknar.

Kommunen har fått 3,5 miljoner kronor av länsstyrelsen till ett projekt som går ut på att kommunen ska dubblera sitt flyktingmottagande. I år ska de ta emot totalt 80 istället för 40 personer som har fått uppehållstillstånd.

Kommunen ska ordna bostäder åt de som kommer, och då kommer det till stor del att handla om platser en bit utanför tätorten. Det kommer krävas utökad kollektivtrafik.

– Det kommer också gynna de som bott länge i byn, säger Ingela Carlsson.

– Alla ska vinna på det här. Det är någon form av högkvalificerad landsbygdsutveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista