Blood och supermåne på samma gång
På måndagsmorgonen kan vi se en röd månförmörkelse. Foto: TT.
RYMDEN

Röd månförmörkelse drar storpublik inatt?

"Vi kommer få en intensivt rödaktig eller brunaktig måne"
1:36 min

Extra stor måne i brun eller röd nyans nära jorden - klar och molnfri himmel gör att nattens månförmörkelse väntas locka många upp i ottan.

Under måndagsmorgonen kan vi nämligen få se en månförmörkelse. Klockan 02.10 inatt inleds den, och mellan fyra och halv sex på morgonen är den total. Gunnar Sporrong är astropedagog och ansvarig för klaraskyar.se. Han berättar mer om detta fenomen.

- Månen kommer att passera in i jordens skugga i linje med jorden och solen. Först kommer den att skuggas mer och mer, och när den ligger precis bakom jordskuggan så kommer vi att få en intensivt rödaktig eller brunaktig måne.

Hur ofta inträffar detta?

- Det händer väl ungefär en gång per år. Problemet är att det måste hända samtidigt som månen är uppe i vår synvinkel. Så har det inte varit på ett par år nu, så det är inte helt vanligt att vi får se det från Sverige.

Finns det några faror med att titta på förmörkelsen?

- Månförmörkelser är absolut ofarliga. Det finns ingenting som man kan göra fel. Bästa behållningen har man om man har tillgång till en fältkikare eller kanske en tubkikare eller ett mindre teleskop.

Var ser man den bäst?

- Det viktiga är väl att man har relativt fri västerhorisont, för detta kommer att vara under de senare timmarna på dygnet och den kommer att vara förmörkad under månens nedgång.

Dessutom kommer månen att ligga närmare jorden än vanligt, en så kallad supermåne, och kommer följaktligen att synas betydligt större än den brukar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".