Exempel på riskakor. Foto Fredrik Sandberg/TT
1 av 2
Exempel på riskakor. Foto Fredrik Sandberg/TT.
Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.
2 av 2
Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.
MAT

Arsenikvarning: Ge inte riskakor till barn

1:56 min

Vuxna som äter ris varje dag bör försöka äta mindre och barn under sex år ska inte äta riskakor. Anledningen är mängden arsenik enligt Livsmedelsverket.

– Man har vetat om att det finns arsenik i ris tidigare, det vi har gjort nu är att vi har räknat på hur mycket arsenik och ris man kan äta tills man når upp till nivåer som inte är önskvärda, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Vad har ni kommit fram till?

– Vi har kommit till att riskakor innehåller ganska höga halter arsenik och vi vet inte varför. Av den anledningen råder vi föräldrar att inte ge barn under sex år riskakor. Vi har också kommit fram till att barn inte bör äta risprodukter mer än fyra gånger i veckan. Som vuxen bör man inte äta ris varje dag. De produkter som innehåller mest arsenik är riskakor och fullkornsris.

Riskakor har blivit ett vanligt mellanmål som föräldrar ger till sina barn, men för små barn under sex år avråder Livsmedelsverket nu från det. Ett litet barn som äter två till fyra riskakor per vecka riskerar att få i sig mycket arsenik, enligt Livsmedelsverket.

Det har varit känt länge att grundämnet arsenik som finns naturligt i jorden tas upp av växter, i ris samlas det framför allt i skalet.

Nu har Livsmedelsverket undersökt 102 risprodukter i handeln för den farliga formen av arsenik och kommit fram till att halterna i vissa fall är höga. Riskakor innehåller i snitt 152 mikrogram per kilo, fullkornsris och råris 117 och basmatiris 63 mikrogram. I alla de undersökta produkter ligger halterna under de nya gränsvärden som införs i EU från årsskiftet.

Livsmedelsverket vill ha lägre gränsvärden. Toxikolog Emma Halldin Ankarberg berättar om riskerna med arsenik.

– Om man utsätts för höga halter av arsenik under många många år så ökar man risken för vissa cancerformer, lungcancer, urinblåsecancer och hudcancer. Det här är en säkerhetsåtgärd för det är bra om man får i sig så lite som möjligt av arsenik. Följer man kostråden behöver man inte oroa sig, säger hon.

Ett sätt att minska mängden arsenik i ris är att koka det som pasta med mycket vatten, som hälls av när riset är klart. Då kan arsenikhalten minskas med hälften, visar Livsmedelsverkets undersökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista