Systembolaget
Projektledare Ulrika Ankargren. Foto: Privat/Fredrik Sandberg/TT
ALKOHOL

Systemkasse i tyg nytt grepp mot langning

1:31 min

Med texten "Sorry syrran" på en systemkasse av tyg vill Länsstyrelsen i Västra Götaland få ungdomar att avstå langning till yngre syskon.

"Sorry syrran" är alltså texten som står på den tygkasse som skickas ut som en påminnelse om att inte begå olagliga handlingar. Projektledare Ulrika Ankargren gillar det ovanliga greppet.

– Vi tror att det kommer att funka. Det har föregåtts av fokusgrupper med ungdomar som kommit fram till att det här är ett bra sätt att sprida budskap.

– Sen har inte alla en syrra eller ens ett syskon, men vi tror att alla fattar ändå.

Enligt Ulrika Ankargren har det skett ett trendbrott; föräldrar köper inte längre ut till sina ungdomar, istället är det äldre syskon eller äldre kompisar som tagit över hanteringen. Och hon poängterar att det är ett lagbrott att langa. Som kan leda till mycket obehag.

– Man råkar i slagsmål, ligger med fel person, förstör kläder och tappar mobiler. I förlängningen kan det bli riktigt allvarligt med svåra våldsbrott som följd.

Kampanjen är tudelad. Dels förs den med animerade filmer i sociala medier, dels skickas 3000 tygkassar ut till slumpvis utvalda 20-åringar i Västra Götaland.

– Men är inte kassen också mycket praktisk att bära hem flaskor i?

– Man kan vända och vrida på allting, men vi prövar den här iden och tror på den, säger Ulrika Ankargren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista