Foto: Fredrik Sandberg / TT.
Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Nya siffror: Bra år för husägare

1:24 min

Priserna på villor, radhus och kedjehus fortsätter uppåt. Jämfört med tredje kvartalet förra året steg priserna i Västra Götaland med 11 procent, enligt nya siffror från Lantmäteriet.

Prisutvecklingen på småhus har varit positiv i 20 av 21 län under sommaren. Positiv ur ägarnas och säljarnas synvinkel alltså.

Jämfört med tredje kvartalet förra året steg priserna mest i Stockholm, med 15 procent, tätt följt av Örebro med 14 och Uppsala, Södermanland, Kronoberg och Gotland med 13 procent. Blekinge var det enda länet där huspriserna sjönk under kvartalet.

Fastighetsanalytiker Henrik Roos på Lantmäteriet säger att kombinationen av stark efterfrågan, lågt utbud och låga räntor driver på utvecklingen. 

– Är det inget drastiskt som händer med räntorna och arbetsmarknaden så får vi fortsatt uppgångar, säger han.

Det som skulle kunna ha en dämpande effekt på småhuspriserna är till exempel hårdare krav på amortering och höjda skatter, enligt Henrik Roos. Men också räknat på helåret 2015 blir prisuppgångarna kraftiga, tror han.

– Ett bra år för de som säljer och de som har småhus om man tittar på värdeutvecklingen. Det kommer att ligga på tvåsiffriga tal. 

Finns det någon gräns för den här utvecklingen? 

– Det som kan dämpa är också om vi får igång vår nyproduktion och det kommer ut många småhus på marknaden, men det är en ganska trög process. Innan vi ser en kraftig ökning av nyproduktion kommer det här att fortsätta uppåt, men inte upp i himlen, säger Henrik Roos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista