Björn Brorström, rektor på Högskolan i Borås. Foto: Melissa Gustafsson/SR
1 av 2
Björn Brorström, rektor på Högskolan i Borås. Foto: Melissa Gustafsson/SR
Textilhögskolan i Borås. Foto: Erika Larsson/SR
2 av 2
Textilhögskolan i Borås. Foto: Erika Larsson/SR
BORÅS

Högskolan får 10 miljoner till forskning

3:52 min

Stiftelsen Svensk Textilforskning ger 10 miljoner kronor till Borås högskola för att stödja forskningen för en renare, mer effektiv textilproduktion.

Idag presenterades att Textilhögskolan får pengar till vidare forskning. 
Det är stiftelsen Svensk Textilforskning som nu delar ut 10 miljoner kronor till högskolan för att stödja forskningen för en renare och mer effektiv textilproduktion.

Vad betyder det här för Högskolan i Borås?

– Det här är en jätteframgång för högskolan. Ett av våra prioriterade områden är ju textil och mode och nu kan vi flytta fram positionerna ytterligare, säger Björn Brorström rektor på Högskolan i Borås.

Vincent Nierstrasz som är professor i textilteknologi leder den forskargrupp som kommer att använda den nya utrustningen.

– Vincent Nierstrasz har lagt ner ett jättejobb på att succesivt bygga upp den här labbmiljön, säger Björn Brorström.

Vid textilproduktion idag används stora mängder vatten, kemikalier och energi. Tanken är att pengarna ska gå till att anskaffa utrustning i form av en maskin, där man i sin tur kan testa material och olika produktionsmetoder.

– Det handlar om att på textila material trycka olika saker. Allt ifrån text till att göra materialet ledande så att man kan se på rytm i hjärtfrekvens, säger Björn Brorström.

Björn Brorström menar att det handlar om kombinationen av kostandseffektivitet och hållbarhet.

– Det handlar också om att spara vatten och att minska kemikalieanvändning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista