Robert Berghs travanläggning. Foto: Peter Elvemo/SR
1 av 3
Robert Berghs travanläggning. Flera av de här rasthagarna har nu flyytats längre från Surtan än i det här tidigare förslaget. Foto: Marks kommun
2 av 3
Robert Berghs travanläggning. Flera av de här rasthagarna har nu flyytats längre från Surtan än i det här tidigare förslaget. Foto: Marks kommun
Travtränare Robert Bergh.
3 av 3
Travtränare Robert Bergh. Foto: Jenny Hellström/SR

Robert Berghs travanläggning närmar sig godkännande

1:23 min

Travtränaren Robert Bergh får nu dispens från strandskyddet för sina hästhagar vid travanläggningen i Hajom i Marks kommun. Det beslutet fattade plan- och byggnadsnämnden i Mark i går. Men dispensen ska nu granskas av Länsstyrelsen innan det är helt klart för Robert Berg.

– Nu har ju den sökanden tillgodosett de krav som nämnden hade. Bland annat så har ju tillgängligheten för allmänheten till Surtan säkerställts, säger Björn Andersson, socialdemokrat och vice ordförande i Plan- och byggnadsnämnden.

Robert Berghs företag har med det nya förslaget flyttat flera hästhagar längre från Surtan. Det var bland annat att flera rasthagar kring Surtan omöjliggjorde för allmänheten att komma när ån som gjorde att den förra ansökan om dispens inte godkändes. Strandskyddet innebär bland annat att allmänheten ska ha till gång till vattendraget som rinner genom travanläggningen. I det nya förslaget finns en zoon på 20 meter efter ån som ska hållas öppen för allmänheten. Robert Berg har varit orolig för både sabotage och annat om allmänheten kommer för nära hästarna.

– Jag har förståelse för detta men genom det här får vi en kompromiss som bör tillgodose båda parter, säger Björn Andersson.  

Nu har Länsstyrelsen sista ordet. De kommer nu att se om dispensen som Robert Berg fått är rimlig. Det finns många rasthagar och delar av en rundbana som ligger inom det strandskyddade området på hundra meter från Surtan. 

- Jag känner mig trygg med att vi hittat en lösning som håller för Länsstyrelsens granskning men vi vet ju inte förrän dom granskat det här, säger Pontus Johansson, centerpartist och ordförande i nämnden.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista