Monica Hjelmgren, verksamhetschef på akutkliniken på SÄS i Borås. Foto: Melissa Gustafsson.
Monica Hjelmgren, verksamhetschef på akutkliniken på SÄS i Borås. Foto: Melissa Gustafsson.
BORÅS

SÄS - väl rustade för skottskadade patienter

1:45 min

En av de skjutna männen på Hässleholmen i onsdags, fördes till SÄS. Akutklinikens chef Monica Hjelmgren anser att man är väl rustad för att ta emot den typen av patienter.


I det ständiga förbättringsarbetet som pågår väger Södra Älvsborgs Sjukhus in samhällsutvecklingen, däribland skjutningarna, för ett bättre omhändertagande. Monica Hjelmgren poängterar att de tränar regelbundet på alla eventuella trauman som kan inträffa.

Akuta händelser och trauman, så som en skottskadad patient, tar otroligt mycket resurser.

– Det är så det är i en allvarlig händelse, även en trafikolycka med 4-5 skadade, tar också otroligt mycket resurser. Vi har en skyldighet då att göra en omprioritering i verksamheten, säger Monica Hjelmgren, verksamhetschef på akutkliniken.

För att bli bättre sneglar de mot bland annat Sahlgrenska för att se hur de organiserar sig vid skottskador. Skjutningarna i sig behandlas som vilket trauma som helst.

SÄS använder sig regelbundet av Securitas vid behov, och de har också ett nära samarbete med polisen för att verksamheten ska kännas trygg.

Är personalen oroade för att det kan finnas en hotbild mot den skottskadade patienten och att det gör arbetsmiljön otrygg? 

– Kommer man med en allvarlig skada, så har vi samma omhändertagande, och tränar du dig i det så spelar det inte så stor roll vad det är du kommer in för, säger Monica Hjelmgren och fortsätter:

– Jag tror att det är farligt om man börjar säga: "den saken är värre eller detta är svårare".


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista