Margareta Röllgårdh, rektor Bollebygdskolan. Foto: Jenny Hellström/SR
Margareta Röllgårdh, rektor Bollebygdskolan. Foto: Jenny Hellström/SR

Förskoleelever avvek från skolområde - nu inför skolan restriktioner

1:37 min

Vid flera tillfällen under hösten har elever i förskoleklass på Bollebygdskolan försvunnit från skolans område. Nu har skolan infört restriktioner för var barnen får leka på rasterna.

En mamma berättar att hennes son, som går i ettan, försvann från skolans område för några veckor sedan och var borta i en halvtimma.

Bollebygdskolans rektor Margareta Röllgårdh bekräftar att det, vid flera tillfällen nu under hösten, har hänt att elever i både förskoleklass och ettan har avvikit från skolans område. Enligt rektorn ska detta dock inte hänga ihop med de trakasserier som förekommit på skolan den senaste tiden och som vi berättat om.

– Det klart att det är allvarligt för vi ska ju ha koll på barnen, men det ingår också när man går från förskola till förskoleklass att man ska lära sig att hantera de gränserna. Det är inte ett jättestort bekymmer men det förekommer, säger Margareta Röllgårdh, rektor på Bollebygdskolan.

Rektorn kan dock inte säga hur många barn det handlar om eller hur länge de har varit borta vid de här tillfällena.

– Men det jag förstår är att vi har haft koll på var eleverna befinner sig, men att de inte har kommit in i tid, säger rektorn.

Få vuxna dementeras
Föräldrar P4 Sjuhärad pratar med upplever att det är för få vuxna ute på rasterna men rektor Margareta Röllgårdh anser att Bollebygdskolan har tillräckligt med personal och att det alltid är rastvakter ute, även om antalet varierar beroende på hur många elever som har rast.

För att hantera att barn ändå lämnat från skolans område har skolan nu infört restriktioner för hur långt bort förskoleklasserna får leka på rasten.

– Vi har fått backa in gränserna lite grann, att barnen ska hålla sig inom synhåll. De vill gärna vara i naturen och leka i bäcken till exempel men då ser vi ju dem inte, så då har vi fått backa in den gränsen lite, säger rektor Margareta Röllgårdh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista