Nina Widfeldt på SÄS i Borås. Foto: Melissa Gustafsson/SR
1 av 4
Nina Widfeldt. Foto: Melissa Gustafsson/SR
Nina Widfeldt i Damaskus. Foto: privat
2 av 4
Nina Widfeldt i Damaskus. Foto: privat
Bomber över Damaskus. Bild: Nina Widfeldt
3 av 4
Bomber över Damaskus. Bild: Nina Widfeldt
Bomber över Damaskus. Bild: Nina Widfeldt
4 av 4
Bomber över Damaskus. Bild: Nina Widfeldt
FREDAGSINTERVJUN 6/11-15

Överläkaren: Vardagsliv - mitt i ett krig

13 min

I somras åkte överläkare Nina Widfeldt från SÄS till krigets Syrien. Det för att underöka om någon av stridande sidor använt kemiska vapen. 

Nina Widfeldt är överläkare på anestesikliniken på Södra Älvsborg sjukhus i Borås. Hon har under 15 år arbetat med katastrofmedicin och genom socialstyrelsen varit involverad i frågan kring farliga ämnen och kemiska stridsmedel och hur dem påverkar kroppen.

En dag i maj får hon frågan om att åka ner till krigets Syrien och inspektera hur kriget sköts där. Ifall det är någon av sidorna som använder kemiska vapen.

Vad tänkte du då?

–  Ja, vad tänker man när man får frågan om att åka till Syrien för att inspektera hur kriget sköts där nere, säger Nina Widfeldt.

Det är organisationen OPCW, en underorganisation till FN som ringer och vill att Nina, som en av två doktorer, ska åka ner till Damaskus.

Nina Widfeldt får av sekretesskäl, innan rapporten lämnats till FN:s säkerhetsråd, inte berätta detaljerat om arbetet men berättar en del för P4 Sjuhärad.

– Vi har tittat på röntgenbilder, tagit emot labbasvar och pratat med människor som varit ögonvittnen, säger hon.

Finns en vardag i kriget
Nina Widfelt befann sig under tiden i Damaskus, som hon menar är relativt förskonad från det värsta kriget. Hon berättar hur det mitt i ett krig, ändå hela tiden pågår en vardag.

– Sista veckan var det sjuttio träffar på en förmiddag och då såg jag hur en människa blev dödad. Bara tjugo, trettio meter därifrån pågick torghandeln som om ingenting hänt, säger hon.

Nina Widfeldt menar att vardagen måste pågå, trots kriget. Att det handlar om att överleva.

– Man måste fortsätta leva. Under brinnande krig pågår en sjuksköterskeutbildning, för den måste du ha, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista