Tamago på nigiri. Foto: Melissa Gustafsson/SR
1 av 3
Tamago på nigiri. Foto: Melissa Gustafsson/SR
Sushikocken Mami J Shimada. Foto: Melissa Gustafsson/SR
2 av 3
Sushikocken Mami J Shimada. Foto: Melissa Gustafsson/SR
Tamagon steks i olika lager och lite i taget. Foto: Melissa Gustafsson/SR
3 av 3
Tamago steks i olika lager och lite i taget. Foto: Melissa Gustafsson/SR
RADIOKOCKEN 16/10-15

Radiokocken bjuder på Tamago

Radiokocken Mami J Shimada lär oss göra Atsuyaki Tamago. En japansk tjock omelett som kan ätas som sushi eller som frukostomelett.

Atsuyaki Tamago (japansk rullad omelett)

Ingredienser:

Ägg 6 st
Dashi (japansk buljong) 1/2 matsked
Socker 1 msk
Sake 2 msk
Soja 1/2 msk
Salt
Olja

  • Blanda alla ingredienser noggrant i en skål.
  • Värm stekpannan till hög värme, sänk den sedan lite så att äggblandningen inte bränns när den hälls ner i pannan.
  • Häll ut lagom mycket blandning (ca i msk) så att ägget sprids tunt över hela stekpannan.
  • Lyft upp den första stekta äggblandningen lite så att ny äggblandningen kommer in under den redan stekta.
  • När det nyligen lagda äggblandningen är halvstekt rullas det för att göra olika lager.
  • Upprepa proceduren tills det blir lagom tjockt.
  • När omeletten är färdig, forma den i en bambumatta så att den får en fyrkantig form.

Tamagon kan sedan ätas som den är eller skäras upp och läggas på en nigiri.

(Receptet är gjort i en fyrkantig stekpanna men fungerar även med en rund.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".