Pia Jensen Andersson, mamma med barn på Bollebygdskolan. Foto: Jenny Hellström/SR
"Borde inte vara så svårt att sätta upp ett staket runt skolgården", säger mamman Pia Jensen Andersson. Foto: Jenny Hellström/SR

Mamma: Sätt upp staket runt Bollebygdskolan

1:23 min

Efter att elever i förskoleklass på Bollebygdskolan avvikit från skolgården föreslår en mamma nu att den hägnas in.

Hennes sexårige son blev nedknuffad i bäcken utanför skolans område, utan att någon vuxen såg.

– Han hade vatten upp till midjan och fastnade i leran i bäcken och kom inte upp själv, han hade panik och pratade väldigt mycket om detta när han kom hem och tyckte det var väldigt otäckt, säger mamman Pia Jensen Andersson.

Som vi berättat tidigare har det vid flera tillfällen nu under hösten hänt att elever i förskoleklass och ettan gett sig av från skolgården i samband med rast och lekt utanför.

Skolans rektor Margareta Röllgårdh sa igår att hon ser allvarligt på detta och att skolan nu infört restriktioner för var barnen får leka. Rektorn tillbakavisar också kritiken om att det är för få vuxna ute på rasterna.

Händelsen som Pia Jensen Anderssons son var med om inträffade för två veckor sedan. Han och en annan pojke stack i väg utanför skolans område utan att någon vuxen såg.

– I det här fallet hade ingen vuxen någon koll, och pojkarna var dessutom borta en bra stund, säger Pia Jensen Andersson.

Pia Jensen Andersson är tydlig med att hon inte lastar skolans personal för det som hänt, de gör så gott de kan med de resurser de har, menar hon. Hon säger även att hon och andra föräldrar också har ett stort ansvar för vad barnen gör men att det samtidigt behövs konkreta förändringar.  

– I min värld kan det inte vara så svårt att sätt upp ett staket runt skolans område, när det är så mycket barn och när det är den här miljön runtomkring, säger Pia Jensen Andersson.

P4 Sjuhärad tar frågan till Bildnings- och omsorgsnämndens vice ordförande, moderaten Bente Johansson, som säger att det i nuläget inte är aktuellt med staket.

– Skolan har vidtagit flera saker som att ha fler vuxna ute på rasterna och även regler för var barnen får leka, jag tror att det är det bästa sättet att ta det med barnen och göra klart var de får vara och att ingen ger sig av. Att sätta upp ett staket kan ge en falsk säkerhet, säger Bente Johansson (M), som dock inte helt utesluter den åtgärden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista