Anna Dressler. Foto: Marcus Léonarde/Sveriges Radio.
Anna Dressler. Foto: Marcus Léonarde/Sveriges Radio.

Ställde in semester för att hjälpa flyktingar

Anna Dressler: Just nu skapas historia.
1:40 min

I en månads tid har Hökerumsbon Anna Dressler hjälp personer på flykt på en järnvägsstation i Makedonien. Hon menar att vi alla borde agera nu.

Hökerumsbon Anna Dressler skulle i september åka på semester till México men hon ställde in. Istället åkte hon till Makedonien för att hjälpa personer på flykt genom att skänka insamlade pengar och andra gåvor. Tanken var att hon bara skulle vara där i några dagar, men det blev en månads hjälparbete på en tågstation nära den serbiska gränsen. Nu är hon hemma i några dagar, men snart reser hon ned igen.

Vad ger detta arbete dig?

– Förutom leenden från folk så ger det ju inget ekonomiskt eller någonting liknande. Men samtidigt är det ju något historiskt som händer just nu. Just nu skapas historia, så borde inte vi vara med och ändra den?

Under den månad Anna Dressler jobbat i Makedonien har hon upplevt många händelser och träffat många personer. En del möten har satt djupare spår än andra.

– Det var en man som hade ryggskada sedan tidigare. Han hade alltid haft det här problemet, men hade blivit värre under resan. Röda korset lämnade av honom bland våra matvaror mitt i natten. Han och hans familj (fru och tre barn) var så utmattade så de somnade bland matvarorna och vi fick bygga en mur runt honom för att han inte skulle bli nedtrampad nästa dag när ett nytt tåg kom med 2 000 människor ankom. Dagen efter fick vi transportera honom över gränsen i en skottkärra.

Hur ofta tänker du på det här?

– Det är väl ganska konstant. Det är ju det enda jag har fokus på nu.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".