Ingela Eriksson. Foto: Sofia Kristiansen/SR
1 av 2
Ingela Eriksson. Foto: Sofia Kristiansen/SR
Ingela Eriksson. Foto: Sofia Kristiansen/SR
2 av 2
Ingela Eriksson skriver dagbok med titeln "Min jävla bröstcancer!". Foto: Sofia Kristiansen/SR
FREDAGSINTERVJUN 30/10-15

Fick bröstcancer: En dag ska jag dö men inte nu

13 min

"Det finns dagar man gråter tills dess att man inte tror att man har några tårar kvar." Den 15 september kom chockbeskedet – Ingela hade fått bröstcancer.

– Ända fram till operationen väntade jag på att de skulle ringa och säga "oj, det har blivit fel, det är inte du", men det gjorde de aldrig, säger Ingela Eriksson.

I september i år ringde telefonen hemma hos Ingela Eriksson i Vårgårda. Det var bröstmottagningen på Södra Älvsborgs sjukhus som ville att hon skulle komma dit.

– De lämnar inget besked per telefon och sa inte vad det handlade om, utan bara att jag skulle komma dit, säger Ingela Eriksson.

Väl på bröstmottagningen satte hon, hennes man och deras dotter sig ner i ett rum tillsammans med en läkare. Där och då mörknade det för Ingela. Höger bröst hade förstadium till cancer med knutor.

– Då frågade jag bara "Ska du ta bort det?" Ja, det ska vi göra. Då bröt jag samman fullständigt och då säger hon att hon inte är färdig än. Då bara jag stirrar på henne och frågar "Vad menar du?" Det är i vänster också.

Sedan dagen i september har Ingela Eriksson hunnit få båda brösten bortopererade, något hon aldrig i sin vildaste fantasi trodde skulle hända henne.

– På första mammografibesöket i Vårgårda pratade jag med sjuksköterskan som ställer de där vanliga frågorna som hon alltid gör. Om det finns i släkten och så. Då sa jag "Nej, det finns inte en enda och jag tänker inte bli den första". Men nu har jag blivit det.

Hela intervjun med Ingela Eriksson hittar du i ljudklippet här ovanför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista