Jean
1 av 4
Foto: Anna Hult
Dan Langeborg och Jeanette Langert i "Jean". Foto: Melissa Gustafsson/SR
2 av 4
Dan Langeborg och Jeanette Langert i "Jean". Foto: Melissa Gustafsson/SR
Jean
3 av 4
Dan Langeborg som Jean. Foto: Anna Hult
Jean
4 av 4
Foto: Anna Hult
KULTUR

"Jean" suddar ut normer på scen och utanför

1:36 min

Ikväll spelas dansföreställningen "Jean" på Regionteater Väst i Borås. På scen står tre "Jean" ur Strindbergs klassiska pjäs "Fröken Julie".

Detta är tredje gången som Jeanette Langert tolkar Stridbergs klassiska verk. Hon menar att det är något visst med att skarpa på de klassiska verken.

– Det finns en föreställning om hur man ska spela de klassiska verken. Man ska stöta och blöta de klassiska verken och man ska våga pilla i dem, säger hon.

Jeanette Langert menar att det finns vissa normer som handlar om hur man ska gestalta exempelvis karaktären Jean. Något som hon med sitt dansverk vill utmana. Både på scen och utanför den.

"Fröken Julie" hör till en av de mest spelade Stridberg-pjäserna. Även idag är den lika aktuell med ämnen som klass, kön, makt och sexualitet.

Dan Langeborg är koreografassistent och dansar i "Jean". Han menar att tematiken är intressant för att den är så idag.

– Hur vi tolkar manlighet och exempelvis klass är viktigt och stora ämnen som vi bara  kan snudda vid. Därför är det en otroligt häftig resa att få vara en del av den diskussionen och samtidigt arbeta med det i danskonst, säger han.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista