Ost- och kantarellgratinerad viltfärslimpa med rotfruktsmos Foto: Ann Hansson
Foto: Ann Hansson
RADIOKOCKEN 23/10

Ost- och kantarellgratinerad viltfärslimpa med rotfruktsmos

Vilt och svamp är höstens paradingredienser och radiokocken Ann Hansson bjuder på ost- och kantarellgratinerad viltfärslimpa med rotfruktsmos.

Ost- och kantarellgratinerad viltfärslimpa med rotfruktsmos

4 rejäla port

Viltfärslimpa

  • 400 g älgfärs
  • 200 g fläskfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 2 dl mjölk
  • 1 gul lök
  • 1 msk viltfond
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • Några drag på pepparkvarnen 
  • Smör till formen

Svampstuvning

  • 200 gr kantareller (inkl. spad) eller valfri sorts svamp
  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl vätska (spad+vispgrädde)
  • 0,5 tsk kineskisk soya
  • Eventuellt salt och peppar
  • 1,5 dl riven ost till gratineringen

Sätt ugnen på 175º. Finhacka löken. Blanda ströbröd, mjölk, kryddor och lök och låt det svälla i 10 minuter.

Tillsätt färs, ägg och fond och arbeta smeten väl i 4-5 minuter.

Smöra en avlång bakform och bred ut smeten i formen.

Tillaga mitt i ugnen på 175º i 50 minuter.

Tillred under tiden svampsstuvningen.

Häll av spadet men häll inte ut det. Lägg svampen i en torr kastrull. Stek tills vätskan har försvunnit. Tillsätt smöret och fräs svampen en stund. Pudra över mjölet och blanda om ordentligt. Tillsätt vätskan och låt stuvningen koka upp. Låt den småputtra några minuter under omrörning och tillsätt soyan. Smaka av med salt och peppar.

Stjälp upp den bakade färslimpan på ett ugnsfast fat, bred över svampstuvingen och strö över osten. 

Gratinera i 225º i ca 20 minuter.

Rotfruktsmos

4 portioner

  • 1 kg rotfrukter, ca hälften potatis, resten morot, palsternacka och rotselleri
  • Salt till kokningen
  • 1 dl mjölk 
  • 3 msk smör
  • Svartpeppar

Skala och tärna rotfrukterna. Potatisarna i lite större bitar och de övriga i mindre.

Koka i rikligt med saltat vatten i 20 minuter eller tills rotfrukterna känns mjuka. Koka upp mjölken och tillsätt smöret. Kör rotfrukterna genom en potatispress och blanda i mjölken. Smaka av med salt och peppar.

Servera med karamelliserad brysselkål eller annan valfri grönsak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".