Lundbyhallen. Foto: Joel Wendle/SR
1 av 2
Lundbyhallen. Foto: Joel Wendle/SR
Krister Lankinen, säkerhetssamordnare, Svante Stomberg, kommunchef, Dag Forsström, Arbetslivsförvaltningen Foto: Jenny Hellström/SR
2 av 2
Krister Lankinen, säkerhetssamordnare, Svante Stomberg, kommunchef, Dag Forsström, Arbetslivsförvaltningen Foto: Jenny Hellström/SR
BORÅS

Lundbyhallen görs redo för flyktingar

1:43 min

Lundbyhallen och Rotundan i Borås förbereds att bli ankomstboende för asylsökande.

Den pågående flyktingkrisen gör att behovet av boendeplatser är enormt. I förra veckan meddelade Migrationsverket att man skriver upp sin prognos över hur många som förväntas söka asyl i Sverige i år, till upp emot 190 000 personer.

Borås Stad har, precis som många andra kommuner, fått frågan om man kan ställa upp med boendeplatser och svaret från Borås är att sporthallen Lundbyhallen och Rotundan, i Boråsparken, kan göras redo.

Det handlar om cirka 100 sovplatser i respektive lokal, där Lundbyhallen är den som ligger närmast till hands. Lundbyhallen kan ställas iordning inom 24 timmar från det att Migrationsverket ringer. Båda lokalerna ska används som så kallade ankomstboenden, vilket innebär att de asylsökande bor här i maximalt en veckas tid.

– Frågan kan komma i princip närsomhelst från och med nu, säger Dag Forsström, förvaltningschef för Arbetslivsförvaltningen i Borås.

Varken Lundbyhallen eller Rotundan är anpassade för att bo i och det ställer krav på resurser när de nu kan komma att användas på detta sätt. Kommunen räknar med att ha fem personer i tjänst dygnet runt, men det handlar också om mat, städning och säkerhetspersonal.

– Vi får se vilka verksamheter i kommunen som kan avvara personal utan att det märks så mycket, säger Dag Forsström.

Personalen ska i huvudsak vara kommunens egna anställda men frivilliga kan också komma att få hjälpa till, via Frivilliga resursgruppen.

– Vi kan inte räkna med att frivilliga ställer upp men däremot vet vi av erfarenhet att frivilliga generellt gärna ställer upp, vår frivilliggrupp har redan hjälpt till på Sagåsen i Göteborg och de kommer att hjälpa oss även här. Vill man hjälpa till kan man ta kontakt med dem, säger Krister Lankinen, säkerhetssamordnare i Borås Stad.

En annan aspekt som man måste lösa är brandskyddet, då varken Lundbyhallen eller Rotundan normalt sett används som boende.

– Vi har ett tätt samarbete med räddningstjänsten och de kommer göra täta kontroller där, så att vi har bästa möjliga skydd, säger Krister Lankinen.

När det gäller det rent praktiska saker som sängar, så kommer de sängar som användes under O-ringen att användas. Kommunen köpte in 250 sängar som användes av orienterarna och de kommer nu att ställas upp i Lundbyhallen och Rotundan om det blir aktuellt.

För de föreningar och andra som har aktiviteter i Lundbyhallen och Rotundan jobbar kommunens fritidsförvaltning nu med att hitta ersättningslokaler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista