Tältsängar i Lundbyhallen. Foto: Melissa Gustafsson/SR
Tältsängar i Lundbyhallen. Foto: Melissa Gustafsson/SR
BORÅS

Imorgon väntas 100 flyktingar till Lundbyhallen

Masoud Jalilzadeh: Måste få dem att trivas
1:37 min

Imorgon väntas cirka hundra människor på flykt till Lundbyhallen. Under dagen sker de sista förberedelserna för att kunna ta emot dem.

Masoud Jalilzadeh är en av dem som hjälper till att bädda iordning de 120 sängar som placerats ut i Lundbyhallen.

– Vi hade samma situation för kanske tio år sedan men det var inte så svårt som det är just nu. Jag vet själv hur svår det är när man inte har något tak överhuvudet så vi måste jobba jättehårt för att få dem att trivas tills de får en bättre plats, säger han.

Masoud Jalilzadeh kom själv till Sverige från Iran för tio är sedan och vet vad som behövs i ett första läge på ett ankomstboende.

– Jag bodde på en camping men situationen var samma. Man kommer hit, känner ingen, vet inte vem som kan hjälpa till, hur man ska hämta mat eller vad som kommer att hända. Man är jättestressad och vet inte hur framtiden ser ut, säger han.

Därför vill Masoud Jalilzadeh nu hjälpa till och försöka skapa någon form av trygghet för de människor som flytt och nu alltså kommer till i Lundbyhallen i Borås.

Du kommer också vara här och hjälpa till med språket?

– Jag själv kan persiska och min kollegor andra språk som arabiska och somaliska. Kontakten med modersmålet gör att det blir lättare för de människor som kommer hit, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".