IS-anhängare viftar med en flagga från en bil på en gata i Raqqa i Syrien. Foto: TT.
Bild från Raqqa i Syrien. Arkivfoto: TT.

Uppgifter: Gravida flickan från Mark fritagen från IS

0:50 min

Den 15-åriga flicka från Mark som har hållits fången av terrorgruppen IS har fritagits, det uppger TV4 Nyheterna.

Det var i juni som den 15-åriga flickan, som nu är gravid i åttonde månaden, försvann från sitt fosterhem i Marks kommun och reste till Syrien med sin 19-årige pojkvän.

Pojkvännen ska där ha anslutit sig till en al-Qaidaanknuten grupp. Flickan togs sedan tillfånga av terrorgruppen IS och pojkvännen efterlystes internationellt, misstänkt för människorov.

Både utrikesdepartementet och Säpo har jobbat med fallet och har försökt hjälpa flickan ut ur Syrien. Men det har varit svårt på grund situationen där.

I dag uppger källor för TV4 Nyheterna att flickan ska ha fritagits av en kurdisk grupp i irakiska Mosul och att hon nu befinner sig på en hemlig plats i regionen.

Till TT säger UD har man varit i kontakt med anhöriga till den 15-åriga flickan:

– Vi fick reda på det via medier i går kväll (onsdag) och tog då kontakt med anhöriga för att höra med dem vad vi kunde bistå med, säger Joakim Edvardsson, vid UD:s presstjänst, till TT.

– UD kan dock inte officiellt bekräfta frigivningen och i nuläget finns inte mycket man kan hjälpa till med, eftersom Sverige saknar ambassad i området och med tanke på säkerhetsläget i landet, fortsätter han.

Svensken Jesper Söder, som strider som frivillig för de kurdiska YPG-styrkorna, uppger på sin Facebooksida att han varit inblandad i fritagningen och att flickan nu är i säkerhet i kurdiskkontrollerade områden. "Inom några dagar nu så kommer flickan att vara i säkerhet hemma igen", skriver han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista