Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Radiokocken 30 oktober 2015

Vilda smaker till helgen

Publicerat fredag 30 oktober 2015 kl 10.57
Älgfärsbiffar, Radiokocken 30 oktober 2015. Foto: SR/Malin Björk

Radiokocken Göran Nilsson använder sig av höstens råvaror i veckans recept - älgfärsbiffar med björnbärssås och rotfruktsgratäng

Älgfärsbiffar med björnbärssås och rotfruktsgratäng

4 portioner

500 g älgfärs

1 liten gul lök, finhackad och smörstekt

3 äggulor

1 tsk salt

1 krm vitpeppar från kvarn

1 tsk torkad dragon, smulad

1 dl vispgrädde

Smör och rapsolja till stekning

  1. Blanda färsen med äggulor, salt, vitpeppar och dragon i en matberedare. Blanda allesammans väl.
  2. Blanda ner grädden lite i taget så att den inte skär sig.
  3. Forma smeten till fyra runda biffar och stek dom i smör och rapsolja.

Rotfruktsgratäng

500 g potatis

300 g kålrot

1 liten gul lök, finhackad

50 g riven lagrad ost1 krm vitpeppar från kvarn 

3 dl vispgrädde och 3 dl mjölk

1,5 tsk salt

3 vitlöksklyftor, finhackad

300 g morot

300 g palsternacka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en ugnsform med smör och skiva rotfrukterna tunt, ca 3 cm.
  3. Blanda rotfrukter, lök, vitlök, ost, salt och peppar i en bunke, blanda väl.
  4. Blanda grädden och mjölken i en annan bunke, rör om med en visp.
  5. Sätt in gratängen i ugnen i ca 45 minuter, tills gratängen är gyllenbrun och rotfrukterna mjuka.

Björnbärssås

2 dl björnbär

1 kryddmått torkad timjan

3 dl vispgrädde

Salt och vitpeppar från kvarn

1 tsk socker

3 dl kalvfond eller viltfond från flaska (blanda koncentrerad fond enligt bruksanvisning med vatten)

1 schalottenlök, finhackad 

  1. Smörfräs björnbär och schalottenlök hastigt i en kastrull.
  2. Tillsätt fond, grädde och socker.
  3. Låt såsen koka till lagom tjock konsistens.
  4. Sila över såsen i en annan kastrull, pressa ut så mycket smak från björnbären som är möjligt.
  5. Smaka av såsen med salt och vitpeppar från kvarn.
  6. Servera någon färsk nykokt grönsak till älgfärsbiffarna.

Smaklig måltid /Göran Nilsson 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".