Sven Hansson och hans dotter Lena Löfström. Foto: Melissa Gustafsson/SR
Sven Hansson och hans dotter Lena Löfström. Foto: Melissa Gustafsson/SR
BORÅS

91-åriga makar vann mot kommunen

1:43 min

Sven och Gunvor Hansson, båda 91 år, hoppas nu få vara särbos på samma äldreboende. Det efter Förvaltningsrättens dom om att Borås stad ska ompröva deras fall.

Sven Hansson och hans fru Gunvor Hansson är båda 91 år och har varit gifta i 66 år. Nu tvingas de för första gången leva åtskilda.

– Vi har alltid varit ihop så det går inte bra. Jag blir lite deppig och det är ömsesidigt, säger Sven Hansson.

Hans fru Gunvor Hansson drabbades för en tid sedan av stroke och sedan en fallolycka. Sven hade därefter ingen möjlighet att ta hand om henne i det gemensamma hemmet. Sven har Parkinsons sjukdom och är själv i stort behov av hjälp i vardagen.

– Deras önskan är att få bo i var sitt rum på samma äldreboende. Det skulle tillfredsställa deras behov, säger Lena Löfström, dotter till paret.

Svens fru Gunvor behöver hjälp nattetid och är i behov av en del utrustning vilket gör det svårt för Sven att dela rum med henne. Något som Borås stad alltså inte har tillgodosett eftersom de endast erbjudit gemensamt rum.

– Det är ovärdigt, tycker jag. Det är ett ovärdigt liv för dem och de har inte livet framför sig, säger dottern Lena Löfström.

Enligt parboendegarantin har de rätt till att bo tillsammans och nu har Förvaltningsrätten beslutet att Borås stad ska vara mer flexibla och ompröva fallet. Hans Abrahamsson är områdeschef för biståndshandläggningen inom äldreomsorgen.

– Vi kommer redan i nästa vecka titta på detta givetvis. Inte minst pröva hur situationen för mannen ser ut, säger han.

Förvaltningsrättens dom har nu gett Sven Hansson lite hopp om att kunna bo nära sin fru igen.

– Vi borde ha rätten att välja själva, säger han.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista