Jonathan Strandh Höjer.  Foto: Magdalena Brander/SR
1 av 3
Jonathan Strandh Höjer. Foto: Magdalena Brander/SR
André Eliasson och Casper Jarnebrink Foto: Magdalena Brander/SR
2 av 3
André Eliasson och Casper Jarnebrink Foto: Magdalena Brander/SR
Är mobilanvändandet i skolan bra eller dåligt? Foto: Magdalena Brander/SR
3 av 3
Är mobilanvändandet i skolan bra eller dåligt? Foto: Magdalena Brander/SR
BORÅS

Lärare: Mobiler förstör mer än det tillför

1:12 min

Det råder delade meningar om hur skolan ska hantera elevernas mobiltelefoner. Läraren Jonathan Strandh Höjer i Borås är tveksam till ett förbud, men önskar tydligare riktlinjer för alla skolor.

Mobiltelefoner är en naturlig del av barnens vardag men kan även bli ett störande moment på lektioner. Samtidigt som gymnasieläraren Jonathan Strandh Höjer kan tycka att mobiler är ett bra hjälpmedel, vill han se bättre ordningsregler i skolan.

– Mobiler förstör mer än det tillför i skolan, definitivt. Man tappar fokus på sitt arbete och svävar in i något annat i stället, säger han.

Jonathan Strandh Höjer är inte för ett förbud, då det blir för kantigt, och för att mobiler ibland kan vara till hjälp i undervisningen. Däremot efterlyser han gemensamma riktlinjer för samtliga skolor för att få bukt med problemet.

– Som med alla ordningsfrågor så är det viktigt att ha en gemensam linje tror jag, som kommer till exempel från Skolverket eller ett politiskt beslut, med tips på hur man kan arbeta med den här frågan, säger han.

I förra veckan infördes mobil- och surfplatteförbud på en skola i Göteborg berättar GP. I dag har lärare och rektorer, enligt skollagen, rätt att omhänderta mobiltelefoner, men bara om de används på ett sätt som stör ordningen.

Casper Jarnebrink och André Eliasson går första året på gymnasiet. De är emot ett mobilförbud men förstår problematiken.

– Läraren får ha koll på vad man gör, om man använder mobilen eller inte under lektionen, säger Casper Jarnebrink.

– Det är ofta som läraren säger till oss och då får man lägga ner den, annars kan det få konsekvenser, säger André Eliassson.

Finns det vissa som inte lägger ner mobilerna trots tillsägning?

– Absolut. Det finns många som fortsätter och gnäller och håller på, säger Casper Jarnebrink.

– Jag kan se att det är respektlöst mot läraren om man sitter med mobilen istället för att lyssna, säger André Eliasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista