Hushållssällskapet Väst tar emot SveaPriset på prisutdelningen Foto: Emelie Asplund
Hushållssällskapet Väst tar emot SveaPriset Foto: Emelie Asplund

Matapp från Borås vann SveaPriset

Kostpedagog: Man kan inte tro det är sant
0:29 min

Appen Matglad vann SveaPriset 2015. Appen är framtagen av Hushållningssällskapet Väst och vann i konkurrens med 41 tävlande bidrag.

Appen Matglad ska hjälpa människor med intellektuella funktionshinder att själva klara av sin matlagning. Det blev 500 000 kronor och glasskål i vinst  i klassen bästa e-hälsoinovation på kvalitetsgalan på operan i Göteborg igår.

– Hela projektet har varit så fantastiskt att man känner att man verkligen gör någonting som gör skillnad för människor, säger Birgitta Toll, kostpedagog i Borås stad.

SveaPriset är en framåtriktad utmärkelse, som vill göra skillnad genom att belöna den bästa innovationsidén inom eHälsa.

Ur juryns motivering:

“Genom appen hjälps människor med intellektuella funktionshinder att själva ta ansvar för sin matlagning, något som stärker självkänslan och även ger motorisk övning. Projektet fokuserar på en viktig och stor målgrupp, har stor skalbarhet och kan med fördel överföras till många andra grupper i samhället. Vidare visar projektet att innovativt tänkande inte enbart handlar om att utveckla nya saker, utan lika mycket om att paketera alldagliga göranden och processer på ett smart och ändamålsenligt sätt.”

Mer om Borås

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".