mobil fångar elevs uppmärksamhet under pågående lektion
1 av 2
Lärarna Mattias Werner och Hanna Holmén Löfqvist. Foto: Magdalena Brander/SR
2 av 2
Lärarna Mattias Werner och Hanna Holmén Löfqvist. Foto: Magdalena Brander/SR
BORÅS

Mobiler i skolan - upp till varje lärare

Lärare: Ett fantastiskt hjälpmedel
1:29 min

Lärarna Hanna Holmén Löfqvist och Mattias Werner vill inte ha en gemensam policy för samtliga skolor - varje enskild lärare får bedöma detta.

Lärarna Hanna Holmén Löfqvist och Mattias Werner jobbar på Sjömarkenskolan i Borås. Där är mobiltelefoner inte något större problem, men de har också lagt ner mycket tid på att diskutera hur de ska hantera frågan.

– Någonstans måste varje lärare, och varje skola, arbeta fram en policy vad som ska gälla på sin skola. Det är inget som man kan göra generella bedömningar om, säger Mattias Werner.

– Jag tror också att på vissa skolor kan man till och med behöva olika regler i olika klassrum, beroende på hur väl läraren kan hantera verktyget själv, säger Hanna Holmén Löfqvist.

På Sjömarkenskolan i Borås ska eleverna ha mobilfria raster, och mobilen ska ligga i väskan under dagen - om inte läraren säger något annat. 

– Ibland dyker mobilen upp, och då får man ha en diskussion med den eleven. Jag har aldrig tagit ifrån en elev sin mobil, utan vi har haft en diskussion och då har eleven förstått, säger Hanna Holmén Löfqvist.

Båda lärarna poängterar att det är viktigt att mobiltelefonen inte stör i klassrummet, eller tar uppmärksamhet från läraren, och att det hela tiden krävs en diskussion runt det här.

Generella riktlinjer eller ett förbud tror de inte på. De ser istället mobilen som ett kompletterande verktyg. 

– Ibland kan eleverna ha mobilen uppe för att de ska fota en anteckning. Då är det ett fantastiskt hjälpmedel istället. Jag tror inte på ett förbud, säger Hanna Holmén Löfqvist. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".