Är mobilanvändandet i skolan bra eller dåligt? Foto: Magdalena Brander/SR
Är mobilanvändandet i skolan bra eller dåligt? Foto: Magdalena Brander/SR
BORÅS

IKT-pedagog: Mobilen - ett bra verktyg i skolan

1:30 min

Det krävs ordning och reda, men mobiltelefoner kan vara ett bra verktyg i skolan, det menar IKT-pedagogen Märta von Felitizen.

Märta Von Felitizen är IKT-pedagog på Viskastrands gymnasiet i Borås och jobbar med IT-frågor i skolan.

– Jag kan ju också se problemet absolut, att det kan vara ett störningsmoment i vissa lektioner men jag kan också många positiva delar när elever har möjligheter att använda sin mobil, säger Märta von Felitizen.

Märta von Felitizen pekar på att mobilen kan användas till att dokumentera snabbt eller att lägga in i sin kalender.

– Därför kan jag tycka det känns problematiskt att ha ett totalt förbud. Sen handlar det väldigt mycket om hur ledarskapet är i klassrummet tänker jag. Det finns tillfällen, lektioner och ämnen där det inte passar att använda och ha sin mobil uppe, säger Märta von Felitizen.

Therese Lidén i Borås är mamma till en 13-årig son, hon tycker att det borde vara förbjudet med att ha mobiltelefonerna på under lektionstid.

– De har andra hjälpmedel, allt du kan göra i en mobiltelefon kan du göra i en ipad, men i ipaden som tillhandlahålls av skolan får du inte installera spel eller sociala medier till exempel, då slipper man den biten, säger Therese Lidén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista