Äldreboende. Foto: Jessica Gow / SCANPIX.
1 av 2
Äldreboende. Foto: Jessica Gow / SCANPIX.
Evelyne Dahlberg. Foto: Magdalena Brander/SR
2 av 2
Evelyne Dahlberg. Foto: Magdalena Brander/SR
BORÅS

Mer fokus på mobiler än de äldre på boende

1:36 min

Evelyne Dahlberg jobbade under tre års tid på ett äldreboende. Där var mobilerna i fokus bland personalen, mer än att ta hand om vårdtagarna.

Den nu, sedan två år tillbaka, pensionerade sjukgymnasten Evelyne Dahlberg jobbade under tre års tid på ett äldreboende. Där var mobiler ett vanligt inslag bland personalen. Vilket äldreboende det gäller vill Evelyne Dahlberg inte uppge, men hon arbetade på en demensavdelning.

– Det var mycket tid som kunde gått till de gamla istället. Även i en matning så såg jag att en personal satt och kikade ner på sin mobil, säger Evelyne Dahlberg.

Evelyne Dahlberg fick tjänsten på äldreboendet för att hon skulle tillföra en speciell kunskap, ett så kallat salutogent förhållningssätt. Enkelt förklarat innebär det att möta varje människa utefter sina behov, och det denne klarar av. Men det blev absolut inte som hon hade tänkt sig.

– Det hjälpte inte om man sade något heller, man hade kunnat ägna mycket mer tid åt de gamla. Så fort som de hade arbetat färdigt satte personalen sig med sina mobiler.

Chefen såg det höga mobilanvändandet på avdelningen, och införde ett mobilförbud.

– Det hände ingenting, mer än att man gömde undan mobilerna och att personalen lärde sig när chefen skulle komma. Det är ju inte det att det är elaka människor, utan det var som ett beroende.

Vad tänker du om att det kanske fortfarande är på det här viset på boendet?

– Det är bedrövligt. Det är mycket jag skulle vilja säga om hur de gamla har det faktiskt.

På det äldreboendet tror hon att mobilanvändandet än idag är lika högt.

– Så länge den personalen är kvar så sitter man säkert jättemycket med sina mobiler, säger Evelyne Dahlberg och fortsätter:

– Sedan gjorde personalen mycket bra med de gamla också, men mycket tid gick till spillo. Det gör ont i mig, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista