Jan Ericson (M) vill stänga Sveriges gränser för asylsökande

1:37 min

Moderata riksdagsledamoten Jan Ericson, från Ubbhult, tycker att Sverige omedelbart ska stänga gränsen för asylsökande som kommer via ett annat EU-land.

Riksdagsmannen Jan Ericson (M), från Ubbhult, skrev mycket sent under fredagskvällen följande på sitt Facebook-konto:

 "Det är allvar nu. Dags för MP mfl att sluta tramsa. Vi måste stänga gränsen nu, och avvisa alla asylsökande som kommer via annat EU-land. Det innebär inte att någon nekas rätten till skydd och att söka asyl - det innebär bara att man får göra det i något av de säkra länder man passerar på vägen till Sverige."

Moderaternas Beatrice Ask meddelade under fredagen att partiet vill återinföra gränskontroller, men Jan Ericson vill alltså gå längre än så.

Jag menar att man dels ska återföra gränsgränskontroller, och dels att vi ska stänga gränsen för nya asylsökande, som kommer via ett annat EU-land. Så kommer någon med färjan från Danmark till exempel, så får man skicka tillbaka dem till Danmark, och så får de söka asyl där.

Med de regler som finns, är det möjligt att stänga gränsen på det här sättet som du vill?

– Sverige har rätt att stänga gränsen under 30 dagar till att börja med, och återinföra gränskontroller, det är enligt gällande regelverk. Om det sedan räcker, det får vi se.

Vad säger dina partikamrater om det här?

– Väldigt många håller med mig. Jag sitter i Finansutskottet i riksdagen, jag ser hur kostnaderna skenar som situationen är nu. Det finns inga pengar till detta i stadsbudgeten. Då måste man också våga agera.

Men är det inte radikalt, att stänga gränserna?

– Det är klart det är radikalt, men situationen är radikal.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista