Bengt Engström Heino. Foto: Mattias Johansson
Bengt Engström Heino. Foto: Mattias Johansson

Svensk design hotad av brist på bild i skolan

1:27 min

Elevers grundkunskaper i ämnen som bild och slöjd är för dåliga och i förlängningen är svenska jobb hotade menar Bengt Engström Heino, creative director på Nordisk Designskola i Borås.


– De har inte fått de rätta verktygen i händerna. Detta är en näring som omsätter 265 miljarder kronor i Sverige. Den ger jobb, säger Bengt Engström Heino.

För ett par år sedan gjordes en gymnasiereform där det nu inte längre är obligatoriskt för eleverna att välja ett estetiskt ämne. Det här har fått konsekvenser för eftergymnasiala utbildningar inom bland annat textil.

Flera rektorer för konst- och designutbildningar har reagerat på att förkunskaperna hos elever har blivit allt sämre för att allt fler gymnasier väljer att inte satsa på bild och slöjd.

– Oerhört många textil- och hantverksutbildningar har dränerats, är på väg att läggas ner eller redan har lagts ner, säger Bengt Engström Heino.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista