Camilla Mård på busstorget i Borås Foto: Maria Hansson Trens/SR
Camilla Mård Foto: Maria Hansson Trens/SR
BORÅS

Busschaufförer kräver åtgärder på farligt busstorg

Busschaufför: Måste göra lätt för folk att göra rätt
1:40 min

Efter flera olyckor och många års diskussioner kring trafiksäkerheten på Södra torget i Borås, utan att något gjorts för att förbättra situationen har busschauffören Camilla Mård fått nog.

– Det blir ju som ett lotteri, vem ska råka ut nästa gång? Det har ju hänt tragiska olyckor här, de sista två åren har det ju varit några. Man fattar inte hur fruktansvärt det är, säger Camilla Mård.

"Unikt dålig trafiklösning"
Camilla Mård har arbetat som busschaufför i 33 år på olika håll i Västsverige. Enligt henne är trafiklösningen på Södra torget i Borås unikt dålig. Det finns planer på att spränga Krokshallsberget vid tågstationen för att göra plats för fler busshållplatser där, men de planerna ligger långt fram i tiden. Till dess behövs en annan lösning, menar Camilla Mård.

– Ibland tänker jag, är de inte rädda, kommunen, för allt som kan hända? Man behöver inte ha så stora planer att det inte blir någonting av det, säger hon.

– Det inträffar olyckor. Jag hade en kollega förra veckan som dagen efter fortfarande var i chocktillstånd för det hade rusat ut en unge mitt framför bussen. Sånt här händer hela tiden.

Vill ha riktiga övergångsställen
Tillsammans med andra busschaufförer har hon diskuterat lösningar som skulle göra torget säkrare. Bland annat riktiga övergångsställen, staket som skärmar av människor från bussar och bättre belysning. Den befintliga kallar hon mysbelysning.

– Det finns busschaufförer som säger att det väl inte är några fel med busstorget, det är folket det är fel på. Men jag tycker inte att man kan säga så för man måste göra det lätt för folk att göra rätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".