Björn Lenberg, angagerad i många fattiga länder. Foto: Karin Ivarsson / SR.
Björn Lenberg, angagerad i många fattiga länder. Foto: Karin Ivarsson / SR.

I 30 år har Björn hjälpt utsatta människor

Lenberg: Jag var tvungen att försöka hjälpa
3:14 min

Bussar fullastade med förnödenheter till Ryssland och Ukraina. Hjälp till självhjälp i bland annat Etiopien. Sedan slutet av 80-talet har Björn Lenberg valt att hjälpa andra. 

Hans företag växte och växte men Björn Lenberg var inte nöjd. Han såg att människor runt om i världen behövde hjälp. Björn valde att sälja företaget för att ge sig ut i världen med förnödenheter. 

– 1984 hade jag en stark gudsupplevelse, jag kände att det viktiga i livet var att hjälpa människor. Jag hade ett företag som hade växt så mycket så jag kände att företaget ägde mig istället för tvärtom, det finns viktigare saker i livet, nu är det dags att sälja. Jag kände att jag var tvungen att försöka hjälpa människor, säger Björn Lenberg. 

– Jag såg att det fanns ett behov, först blev det Polen. På den tiden var det besvärligt där, jag åkte dit med en minibuss. 

Björn Lenberg jobbar även med hjälp till självhjälp. Det handlar om insatser som gör att invånare i bland annat Etiopien, Malawi och Burma kan klara sig bättre. För tre dagar sedan kom han hem från sitt senaste besök i Etiopien.

– Vi var nere med en grupp och åkte runt, vi arbetar där nere och på olika sätt hjälper vi dem. Vi har dragit igång en verksamhet med djur, de får hjälp till självhjälp. Vi har planterat äppleträd så att de kan sälja äpplen. Vi har också startat en klinik där nere, främst för kvinnor och barn, säger Björn Lenberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".