BORÅS

Västtrafik: Alice skulle givetvis fått hjälp

1:12 min

Alice åkte buss, och fick lyfta på och av sin rullator. Västtrafik medger att det har gått fel till, men att tillgänglighetsanpassning också är en komplex fråga.

När Alice Andersson, 89 år, åker buss i Borås får hon ofta lyfta på och av sin rullator. Detta är fel säger Västtrafiks utvecklingschef Andreas Almquist.

– Det är olyckligt, det är inte så det ska fungera, utan hon ska givetvis få hjälp utav föraren.

Skyldiga att hjälpa
Busschaufförerna är skyldiga att hjälpa Alice att komma på bussen, antingen med en ramp, eller genom att bussen niger - om trafikläget kan säkerställas. 

– Det är svårt att uttala mig om ett enskilt tillfälle så här, men vi kommer ta en kontakt med trafikföretaget för att bygga oss en uppfattning om vad som kan ha hänt och hur den här hållplatsen ser ut, säger Andreas Almquist.

"Komplex fråga"
Västtrafik kommer fortsätta att göra trafiken så tillgänglig som det är möjligt. Men belyser också hur svår frågan är. För att tillgänglighetsanpassa en hållplats, genom att bland annat bygga en högre trottoarer, behöver både Västtrafik och kommunen samarbeta. Det krävs att det är ett visst antal resenärer som stiger på, för att frågan ska prioriteras.

– Vi kommer fortsätta jobba med detta, men vi kan inte garantera full tillgänglighet överallt. Känner sig Alice så otrygg när hon reser, så är det inte riktigt bra. Kanske är ett annat alternativ bättre.

Det kommer att ta väldigt lång tid innan samtliga hållplatser är tillgänglighetsanpassade. 

– Det bygger också på att kommunen är med på den här resan, det är komplext och många parter är inblandade, säger Andreas Almquist, utvecklingschef på Västtrafik.