Terrordåden i Paris - flera Sjuhäradsbor på plats

1:59 min

I fredags kväll inträffade sex samordnade attacker i den franska huvudstaden, minst 129 personer ska ha dödats. En terrorist har identifierats men flera personer har gripits för inblandning.

Edith Andén från Ulricehamn studerar i Paris och berättar att hon somnade till mängder av sirener i natt.

– Jag känner mig jätteskärrad och ledsen över vad som har hänt, man bli ju rädd när en sådan här stor sak händer och man inte kan göra något åt det och man vet inte om det har ett slut, säger Edith Andén, från Ulricehamn som bor och studerar i Paris.

Själv befann hon sig i sin lägenhet och fick reda på attackerna genom vänner och internet.

– Jag somnade till sirener av ambulans och helikoptrar, säger Edith Andén som också följt sina vänner i Paris för att se att de är i säkerhet.

Sex samordnade attacker
Det var vid 22-tiden på fredagskvällen som det kom rapporter från nyhetsbyrån AFP om att två män har öppnat eld med automatvapen på en bar nära Rue Bichat i Paris 10:e arrondissement.

Samtidigt rapporterar franska medier om minst en explosion nära fotbollsarenan Stade de France, där Frankrike möter Tyskland i en vänskapslandskamp i herrfotboll. Frankrikes president François Hollande lämnar hedersläktaren och förs i säkerhet. Publiken hålls kvar på stadion.

Skottlossning förekommer också i konserthallen Le Bataclan, i närheten av den första skottlossningen. I konserthallen har det amerikanska hårdrocksbandet Eagles of Death Metal konsert. Gisslan tas där av en grupp på sex till åtta personer, enligt CNN, personer med automatvapen skjuter inne i lokalen, många människor dödas, ett 100-tal hålls som gisslan. Vittnen talar om en massaker.

Magdalena från Viskafors kom med tåg
Magdalena Svensson från Viskafors bor i Paris med sin familj och arbetar där sedan 15 år tillbaka. Hon kom med tåg från London tillbaka till Paris en kort stund efter att dåden inträffat.

– Tåget kom in en kvart efter att attentaten hänt, så jag hade ingen aning om vad som var på gång men det var otroligt mycket poliser och säkerhetsvakter, så jag höll inte på att komma ut från stationen till min taxi, säger Magdalena Svensson.

Hur reagerar du på det som hänt?

– Det är jätteotäckt och känns overkligt, att det har dragit sig in så centralt och att det riktar sig mot vanliga, oskyldiga människor. Alla 15 år i Paris har jag alltid känt mot trygg i Paris men nu när det sker i kvarter där jag regelbundet är, säger Magdalena Svensson.

Kommer du att gå ut idag?

– Man har ingen lust att gå till stora, allmänna platser eller ta Metron utan det blir mer aktiviteter hemma hos vänner, säger Magdalena Svensson.

Moa från Kinna fick stanna hos vän
Sedan två och en halv månad bor och jobbar Moa Gustafsson från Kinna i Paris. Igår kväll var hon hemma hos en kompis och hade tänkt åka hem på kvällen.

– Det kändes väldigt obehagligt och att man inte kunde åka hem heller, man kunde inte ta tunnelbanan, allt var ju stängt.

Idag då, har du varit ute än?

– Nej, det verkar som om myndigheterna rekommenderar att man ska vara inne tills allt är 100-procent säkert. Men jag kommer stanna i Paris ändå, säger Moa Gustafsson.

– Det är precis som den franske presidenten sa igår, att fransmännen inte ska låta det här påverka dem. Det är ju lite det som de vill, att folk ska åka hem, och att folk inte ska komma hit och att fransmännen inte ska känna sig trygga.

Svensk bland dödsoffren
Minst 129 personer har dödats. Under söndagen har alla identifierats. Bland offren finns en svensk kvinna i 20-års åldern. Förutom dödsfallen har också flera hundra skadats, även bland de skadade ska det finnas en svensk.

Statsminister Stefan Löfvén fördömer det som hänt och säger till TT att svensk säkerhetspolisen följer det som hänt i Paris hela tiden. Löfvén har också pratat med inrikesminister Anders Ygeman, som även han har kontakt med Säkerhetspolisen,

– Så får de uttrycka vad de ser behov av för eventuella åtgärder och insatser, så tar vi det därifrån, säger Stefan Löfvén.

Fredrik Mildner, pressekreterare på Säpo, säger dock att dåden i nuläget inte har någon bäring mot Sverige eller de svenska intressena.

Polisen har aktiverat katastrofregistrering via numret 114 14, efter händelsen i Paris.

Dit kan den som har en anhörig man inte får tag på ringa och lämna uppgifter, skriver polisen på webben.