BOLLEBYGD

Fladdermusforskare: De är fula av en anledning

4:06 min

Han är forskaren som helt snöat in på mytomspunna nattdjur. Johan Eklöf från Bollebygd är galen i fladdermöss. 

– Så länge det är plusgrader på hösten så kör de sina parningsläten, det låter lite som en avlägsen cykel som åker förbi och gnisslar, om man står vid en gatlykta kan man se dem, säger Johan Eklöf.  

Hur startade intresset för fladdermöss?

– Fladdermössen upptäckte jag nog när jag var i Costa Rica, jag pluggade biologi, jag var inne på evolution, gamla djur osv. Jag valde nog snarare handledare än vad jag valde ämne, sen var det lätt att fastna.

– Man inser hur lite man förstår kring det de gör, de flyger i kolsvart mörker, de är snabba, effektiva, de vänder på en femöring, de fångar sina byten i luften, säger Johan Eklöf. 

Går det att göra en fladdermus tam?

– Både ja och nej, de är vilda men de är lättlärda, de förstår snabbt, exempelvis vem som kommer med mat. På vintern ringer folk mig om de hittat någon skadad fladdermus. Fladdermössen får bo i ett köksskåp hemma hos mig, säger Johan Eklöf. 

Fladdermusen är kanske inte känd för att vara ett vackert djur. Och det finns en anledning menar fladdermusexperten Johan Eklöf. 

– De är små för att kunna flyga, de måste kunna manövrera snabbt. Att de är så fula hänger ihop med att de måste kunna höra höga frekvenser. De måste kunna reagera väldigt fort. Deras ansikten och öron fungerar lite som parabolantenner, för att hjälpa ljuden på traven måste de ha utskott på ansiktet och öronen, de tar emot ljud. De skriker ut sina ljud, det är därför de flyger med öppen mun, säger Johan Eklöf.  

– Vanligaste frågan jag får är om vampyrer. Det finns arter som lever endast av blod, de finns i Costa Rica. De ger sig på människor men det är sällsynt, mest går de på hästar, grisar och kor.