Ett barn tittar ut genom ett fönster. Foto: TT
Foto: TT

Barn som föds som papperslösa riskerar öka i Västra Götaland

6:09 min

Antalet barn som föds som papperslösa i Västra Götaland ser ut att öka i år. Dessa barn finns hos skatteverket registrerade med ett datum och ett klockslag för födsel, men finns i övrigt inte i några register.

Fram till sista augusti i år rör det sig om 30 barn, lika många som under hela förra året.

– Det här är barn som inte existerar egentligen i juridisk mening. Det innebär ju att om någonting händer dem, om de försvinner eller utsätts för brott så är det väldigt svårt att göra något åt det därför att de ju inte finns, säger Henry Ascher, barnläkare, professor och ordförande i svenska barnläkarföreningens arbetsgrupp för flyktingbarn.

14 000 gömmer sig
Papperslösa är personer som inte har laglig rätt att vistas i landet, det kan handla om ett visum som gått ut eller ett avslag på asylansökan. I slutet av oktober i år gömde sig över 14 000 personer undan utvisning i Sverige, enligt polisens siffror.

Sedan lagen om vård till papperslösa trädde i kraft 1 juli 2013 har 69 papperslösa barn fötts i Västra Götaland. Det visar siffror som förlossningsklinikerna i regionen tagit fram på uppdrag av P4 Sjuhärad.

Eftersom barnen saknar identitetshandlingar försvårar det inte bara utredning av brott mot dem utan också utvisning, och enligt polisen har många av de flyktingar som kommit till Sverige under hösten inte sökt asyl.

– De siffror vi har från de senaste månaderna här tyder ju på att det finns en ganska stor grupp människor som i varje fall inte ännu sökt asyl och legaliserat sin vistelse så det finns nog helt klart en risk att den här gruppen barn som föds på det sättet kommer att öka, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen.

Kommer föda barnet här
Sophie, som egentligen heter något annat, är i åttonde månaden och gömmer sig undan både svenska myndigheter och sin egen familj.

– När barnet kommer är vi två. Nu är jag en och han äter det jag äter. När han kommer behöver han mat och kläder. Då är problemen dubbelt så stora, säger Sophie.

Hon berättar att hon flydde när familjen fick veta att hon var gravid och hotade både henne och barnet till livet. Att migrationsverket anser att hon kan få skydd mot familjen i hemlandet men att hon inte vågar återvända. Därför kommer Sophies son att födas här i Sverige men hans namn kommer inte att finnas i några register.

– Jag ber inte om att få leva som Lady Diana, bara om att överleva och rädda mitt barn, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista