Utredning kring olycksdrabbat busstorg snart klar

2:15 min

Det finns en uppenbar risk för olyckor på busstorget i Borås. Lisa Thorander blev vittne till en allvarlig olycka och en av hennes bästa vänner skadades i ytterligare en olycka.

Kvinnan som skadades allvarligt i olyckan i november 2013 förlorade båda benen. Hon vill inte medverka i P4 Sjuhärad, men berättar att hon stod på trottoaren och väntade när hon träffades av den bakre delen av bussen.

Lisa Thorander säger att hon gjorde så mycket hon kunde i väntan på ambulansen men också att det inte är hennes första erfarenhet av bussolyckor på Södra torget. En vän till henne skadades svårt på torget några år tidigare.

– Hon fick huvudet i vindrutan, hon var borta i flera månader och har skador fortfarande, säger Lisa Thorander.

Det pågår en utredning kring busstrafiken i Borås. Inom kort kommer en konsultrapport kring busstrafiken i Borås.

– Förhoppningsvis blir det klart i början på nästa år, säger Ulf Olsson (S) kommunalråd i Borås.

Även om konsultrapporten kommer visa på alternativ till att använda Södra torget som busstorg så är det oklart om man kommer kunna flytta på busstrafiken. Alternativa lösningar som Resecentrum eller Allégatan får stora konsekvenser för Borås både när det gäller trafiken i Borås.

– Oavsett hur man vrider och vänder på det är det komplicerade frågor.

Ulf Olsson säger också till P4 Sjuhärad att han tänker lyfta frågan kring en bättre belysning av torget i väntan på mer långsiktiga lösningar.