Färre flyktingar efter gränskontrollerna

Migrationsverket: Det kommer något färre till vår region
1:07 min

Gränskontrollerna till Sverige har minskat invandringen, det tyder färska siffror från Migrationsverket på.

Tidigare så kom 80-100 flyktingar varje dag med färja till Göteborg. Sedan gränskontrollen infördes är den siffran nere på 20-40 personer.

– Vi ser att det kommer något färre till vår region om man tittar på Tysklandsfärjan, säger Linda Ottosson, chef för Migrationsverket Region Väst.

Migrationsverket vill betona att det hittills har gått för få dagar för att med säkerhet slå fast att det är en trend men hittills pekar siffrorna på en minskning.

Men även om färre kommer till Göteborg innebär det inte att Migrationsverket får mindre att göra.

– Efter att gränskontrollen infördes ser vi att den större delen av dem som kommer väljer att söka asyl i Sverige, säger Linda Ottosson.

Sedan gränskontrollen infördes så ser såväl Stena Line som Migrationsverket även en förändring i vilken typ av resenärer som kommer till Göteborg. 

– Ja, det har blivit färre barn utan vårdnadshavare. Vi ser nu att det kommer fler småbarnsfamiljer, säger Linda Ottosson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".